Kategorier
Anmeldelser

The Human Condition (I) (1959)

Har lenge nølt med å sette i gang med denne trilogien på grunn av lengden. Har kjent på det at jeg burde ha veldig god tid før jeg kunne begynne. Etter at en venn tipset meg om at hver av installasjonene i trilogien var delt i to, slik at vi egentlig snakker om seks avsnitt, kjentes det hele betydelig mer overkommelig ut. Jeg har nå sett den første filmen fordelt over to kvelder og angrer ikke.

Kaji er en japansk gruveingeniør, som etter å ha lagt fram en plan for effektivisering av gruvedrift, blir sendt ut i felten for å gjennomføre dette i praksis. Et viktig element for at Kaji har akseptert denne… forfremmelsen, er at han til gjengjeld er sikret å ikke bli tvangsutskrevet til den japanske hæren. Dette er nemlig ikke et hvilket som helst sted og med hvilke gruvearbeidere som helst. Vi befinner oss i Mandsjuria, Kina under andre verdenskrig og gruvearbeiderne er kinesiske slavearbeidere. Vilkårene er mildt sagt kummerlige og arbeidet ledes av en tyrannisk offiser.

Kaji har tatt med seg sin kone til leiren og forsøker å føre et normalt liv mens han overfører teori til praksis. Dette går sakte fremover, men i raskere takt skaffer han seg fiender blant leirens ledelse. Jeg er svært spent på fortsettelsen.