Kategorier
Anmeldelser

The Harder They Come (1972)

Dette er en upretensiøs film. Onde tunger kan kalle den for en eneste lang musikkvideo for Jimmy Cliff. Mer positivt innstilte vil kunne si at den er et kraftig lyskespark til musikkindustrien, hvor noen få store råder grunnen for mange små talenter.

Som ofte er tilfelle, er den noe midt i mellom. Det som er sikkert er at filmen førte til et gjennombrudd for jamaicansk musikk (reggae) i vesten og i USA spesielt. Dette skjedde riktignok ikke over natten. Filmen var en «sleeper hit». Roger Corman tok ansvaret for distribusjonen i USA og fikk etter hvert stor suksess med den på såkalte midnattsvisninger.

Soundtracket består av en rekke hits fremført av Jimmy Cliff, som også spiller hovedrollen i filmen. Tittelsporet er det viktigste, som låten filmens hovedperson skriver og spiller inn for en kynisk plateprodusent. I tillegg finnes perler som «You can get it if you really want», «Many rivers to cross» og «Sitting in Limbo».

Handlingen i filmen er ellers ganske ukomplisert, vår venn Jimmy nekter å finne seg i å bli utnyttet av arbeidsgivere og plateprodusenter og går håndgripelig til verks. Historien er i den forbindelse løselig basert på en jamaicansk kriminell på 40-tallet. Filmen anbefales, i det minste som et viktig bidrag i musikkhistorien.