Kategorier
Anmeldelser

Viklet inn i blondt

I sin femtiende (!) «helaftens» animasjonsfilm fant Disney tilbake til magien fra sine aller største suksesser. Filmen Tangled, eller To på rømmen som er dens norske tittel, kunne knapt ha vært verdigere en slik jubilant. Filmskaperne har her lyktes med det meste. Det handler om at sluttproduktet har blitt den kombinasjonen av humor, spenning, romantikk, gode sanger og ikke minst godt håndtverk som det har vært mye lengre mellom de siste årene enn da Disney startet. Ser vi bort fra gulleggene til Pixar så var det nok flere enn meg som lurte på hva som hadde skjedd med Disney da de kom med Chicken Little (Lille kylling) i 2005. Før 2008 måtte man diskutabelt langt ned på nittitallet før man fant en god film fra den gamle kjempen. Så kom det et friskt pust med Bolt i 2008, og Prinsessen og frosken fulgte opp året etter.

Tangled bygger på den gamle Brødrene Grimm-historien om Rapunzel, jenta som ble holdt som fange i tårnet. Og kanskje er rett og slett årsaken til suksessen at man har en klassisk historie som har overlevd fram til vår tid? En av årsakene er det nok, men neppe hele forklaringen. Det virker nemlig som om man i Disneys hus syns det er morsomt å lage film igjen.